“Alles wat je nodig hebt, zit in jezelf “

---

Onlangs heb ik aan een management team van een landelijke energiebedrijf een Mindfulness training gegeven waar specifiek gevraagd werd om meditatie onderdeel te laten zijn van het trainingstraject.

Wat mijn persoonlijke ervaring is dat bedrijven steeds meer openstaan voor de kracht van meditatie en inzien dat het veel meer is dan alleen bewust ontspannen. Meditatie versterkt namelijk je mentale focus en kracht, het zorgt voor een betere helicopter view, waardoor je werkdag efficiënter verloopt en tevens leuker wordt, omdat je het vanuit meer ontspanning doet en beleeft. Het blijkt uit onderzoek dat je hersenen letterlijk veranderen door het beoefenen van meditatie. Het hersengebied wat te maken heeft met intelligentie en geheugen wordt bijvoorbeeld groter, terwijl het gebied wat met angst te maken heeft juist kleiner wordt. Het (zelf)vertrouwen van mensen neemt hierdoor toe bij mensen die regelmatig meditatie beoefenen. Dit geeft dus verschillende voordelen in zowel de werk als privé situatie.

Onderstaand een overzicht van 10 voordelen van mediteren en uw vitaliteit.
 

• Controleer uw gevoelens. Uit studies is gebleken dat meditatie een effect heeft op de controle over uw gevoelens. Wetenschappers namen hersenscans van mensen die acht uur per week mediteerden. Ze deden dat voor en na de meditatiesessies. Toen de proefpersonen de scans ondergingen, keken ze naar prenten die waren ontworpen om positieve, neutrale of negatieve emotionele reacties uit te lokken. Na afloop van de sessies namen de onderzoekers een verminderde activiteit waar in de amygdalae, het gedeelte van de hersenen dat informatie van de zintuigen koppelt aan emoties.

• Vergroot uw inlevingsvermogen. Volgens een onderzoekstest hebben mensen die mediteren een groter inlevingsvermogen. Bij de test zaten twee acteurs te wachten in een kamer, toen een derde acteur op krukken binnenkwam. Hoewel de acteur op krukken deed alsof hij pijn had, schoten de andere acteurs hem niet te hulp. Daardoor zonden ze het onbewuste signaal uit naar de proefpersonen om niet tussenbeide te komen. Mensen die mediteerden, waren 50 procent meer geneigd om de lijdende man niettemin toch te helpen.

• Wijzigt uw hersenstructuur. Meditatietechnieken veranderen in acht weken tijd de structuur van de hersenen. Uit hersenscans van mediterende mensen is gebleken dat de grijze massa in de hippocampus sneller in omvang toeneemt. De hippocampus is het gebied van de hersenen dat wordt gerelateerd aan leren en aan het geheugen.

• Vermindert pijn. Door die gewijzigde hersenstructuur ervaren mensen die mediteren minder pijn. Tijdens een test werd een hete plaat aangebracht tegen de kuiten van de deelnemers. De proefpersonen die aan meditatie deden, bleken een hogere pijndrempel te hebben ontwikkeld.

• Sneller denken. Volgens een onderzoek gaan de hersenen van mensen die mediteren ook sneller werken. Dat geldt zelfs voor mensen die er nog maar pas mee zijn begonnen. Bij tests bleek dat proefpersonen al na vier dagen van meditatiesessies 15 tot 50 procent beter presteerden op controletests.

• Creativiteit neemt toe. In een klassieke creativiteitstest moesten proefpersonen zoveel mogelijk verschillende toepassingen verzinnen voor een baksteen. Mensen die zich bij het mediteren concentreren op de ademhaling, hadden de meeste ideeën.

• Concentratie verscherpt. In wezen gaat meditatie over het verhogen van de concentratie. In een studie werden 17 mensen die nooit hadden gemediteerd op een cursus van acht weken gestuurd. Nadien werden ze onderworpen aan een reeks concentratietests. Ze presteerden aanzienlijk beter dan de controlegroep.

• Word een duizendpoot op het werk. Bij een onderzoek gingen wetenschappers na of meditatie de werkprestaties verbeterde. Werknemers op een afdeling personeelsbeleid werden getest op hun vermogen om verschillende opgaven tegelijk uit te voeren. De proefpersonen die mediteerden, waren er bijvoorbeeld beter in om tegelijk te typen en te telefoneren. Ze ondervonden ook minder stress.

• Vermindert angstgevoelens. Meditatie wordt dikwijls aangeraden aan mensen met angststoornissen. Uit verschillende studies blijkt dat vier meditatiesessies van 20 minuten genoeg zijn om angstgevoelens met 39 procent te verminderen.

• Meditatie of medicatie? Piekeren is een van de belangrijkste symptomen van depressie. De patiënt afleiden van zijn negatieve gedachten maakt deel uit van de behandeling. Volgens verschillende studies kan meditatie daarin een belangrijke rol spelen.

Bent u nieuwsgierig wat Mindfulness allemaal voor uw organisatie kan betekenen, dan is Insight Adventure de aangewezen partner om u hierin te begeleiden.

Enjoy the moment,
Evert Heintz

 

KORT EN VITAAL NIEUWS
Deze week was ik live in de uitzending bij radio Werken FM met een interview over vitaliteit in het bedrijfsleven. Het interview is hier te beluisteren (vanaf 16 minuten tot aan het einde).

---

Zo zijn er vanuit De Piramide van Inzicht ® veel aspecten die als concreet gereedschap zijn toe te passen om de flow in uw team en werk te stimuleren, waardoor dit uitermate positieve effecten heeft op de teamspirit en de vitaliteit van medewerkers, managers en directie.
Kiest u graag voor een vitale organisatie, neem dan eens vrijblijvend contact op met Insight Adventure voor een persoonlijk gesprek hoe we dit kunnen realiseren voor uw onderneming.

Om een beter beeld te krijgen hoe een bedrijfstraining eruit kan zien voor uw organisatie adviseer ik om het volgende filmpje zelf te beleven.

~Flow ~ Teambuilding ~ Mindfulness ~ Bedrijfstraining ~ Vitaliteit ~ Coaching ~ Persoonlijke effectiviteit ~ Enjoy the moment ~ Inspirerende bedrijfstrainingen ~ Leerzaam ~ Duurzame inzetbaarheid ~ Inspirerende Teambuilding ~ Vitaliteitstraining ~ Energiemanagement ~ Stressmanagement ~ Vitaliteitsmanagement

  De Piramide van Inzicht ®

---

Op zoek naar een inspirerende lezing of presentatie voor uw organisatie?

Bijvoorbeeld hoe de flow in uw organisatie te stimuleren is door een functionele mindset?
Evert Heintz gebruikt hierbij onder andere zijn berg klimongeluk als metafoor, waarbij hij 15 meter in een gletsjerspleet viel en ruim 2 uur lang gefunctioneerd heeft tussen leven en dood. Door De Piramide van Inzicht ® concreet toe te passen wist hij de rust te behouden en de juiste beslissingen te nemen. En dit met letterlijke peilloze diepte onder zijn voeten. Eén misstap zou zijn dood tot gevolg hebben gehad.

Naast Speakers Academy is het nu ook mogelijk om een lezing of inspiratiesessie te boeken via het sprekersbureau Sports Speakers ®.

---
---

Inspireer uw team of organisatie

Constructief en avontuurlijk bedrijfsuitje of bedrijfsevenement?

Combineer dan outdoor activiteiten, zoals bijvoorbeeld klimmen en abseilen, eens met het vitaliteitsmodel De Piramide van Inzicht ® en u heeft de ideale mix tussen teambuilding en een bijzonder leuke ervaring met het team. Een beleving die altijd bij blijft en duurzaam effect heeft op de teamspirit. Inspirerende locaties in de buurt van uw bedrijf zijn uiteraard in overleg te bepalen.

Masterclass ~ The Power of Insight 

1 dag of meer dagen aan de slag met uw team op een inspirerende locatie om belangrijke elementen van De Piramide van Inzicht ® concreet toe te leren passen. Ont-dek uw ongekende vermogens en de eenvoud om ze in te passen in het dagelijkse werk. Leer hoe u bewust de FLOW binnen uw team kunt stimuleren en optimaliseren. Ervaar zelf wat dit voor een invloed heeft op uw organisatie en de teamspirit.

---

AGENDA INSIGHT ADVENTURE

• NEDERLAND In maart 2016 start er weer een nieuwe particuliere training The Power of Insight 1.

Als jij iemand kent die zich aanmeldt voor één van de particuliere trainingen, krijg je van mij een staatslot om je te bedanken voor je enthousiaste meedenken.

Wil jij ook je leven verrijken? Je kunt je nu al aanmelden of bellen voor meer informatie, tel 0251 828500. Lees verder

• FRANKRIJK – Wil jij ook een Villa Felderhof ervaring meemaken? Beleef dan het
Inspiratie- & Vitaliteitsweekend in het voorjaar van 2016.

Een paar dagen even helemaal voor jezelf! en ….. een kado voor je leven in Chambre d’Hôte Le Paradis!
Lees verder voor meer ontspannende informatie.

 

Naast bovengenoemde trainingen verzorgt Insight Adventure diverse andere bedrijfstrainingen. De verschillende mogelijkheden hierbij zijn:

• ~ In-company training

• ~ Outdoor training

• ~ Maatwerk training

---

Coaching
Insight Adventure verzorgt individuele coaching binnen het bedrijfsleven en de overheid gericht op het gezond en gemotiveerd houden van de mensen binnen de organisatie en het herstellen van een burnout.

---

Evert Heintz

Wilt u meer weten over de Training & Coaching van Insight Adventure? Neem dan – vrijblijvend – contact op met Evert Heintz.

Insight Adventure
Jacob van Oostzanenstraat 10
1964 ES Heemskerk

Tel +31(0) 251 828 500
Mobiel +31 (0)6 52 171 336
E-Mail info@insightadventure.nl

---

Wil je graag ervaren wat mediteren (bewust ontspannen) voor jou kan betekenen? Download dan nu de nieuwe app NU mediteren, waarin je begeleid wordt om op een eenvoudige manier te leren ontspannen en je mentale focus te versterken. Door te drukken op onderstaande afbeelding of de QR code te fotograferen krijg je uitleg over de app en mogelijkheid tot downloaden via je smartphone (zowel geschikt voor Apple als Android).

---
---

Ken je iemand die interesse heeft in de maandelijkse Insight Adventure Inspiratiebrief?
Dan nodig ik je van harte uit om deze Inspiratiebrief aan hem of haar door te sturen om zich hier te kunnen inschrijven.

Bedankt voor het nemen van dit initiatief om dit positieve virus verder te verspreiden!